Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα λύνουν το πρόβλημα της ρευματοδότησης σε απομακρυσμένες περιοχές και εξοχικά που δεν μπορούν να έχουν ρεύμα του δικτύου της ΔΕΗ. Για γίνει η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να γίνει μια μελέτη των αναγκών που θέλει κάποιος να καλύψει ώστε να αποφασιστεί η ισχύς των φωτοβολταϊκών και των αντιστροφέων, δυνατότητες του ρυθμιστή και η χωρητικότητα των μπαταριών.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να είναι από ένα μικρής ισχύος (5 Watt) μέχρι περισσότερα μεγαλύτερης ισχύος (π.χ. 5 πάνελ των 175 Watt). Ανάλογα επιλέγουμε και αντιστροφέα. Ο ρόλος του αντιστροφέα σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι να μετατρέψει την DC τάση που αποδίδουν οι μπαταρίες σε τάση AC 220V. Σε περίπτωση που οι συσκευές που πρόκειται να ηλεκτροδοτηθούν δεν κάνουν κατανάλωση AC ρεύματος τότε δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντιστροφέα.

Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να μετατραπεί σε αυτόνομο υβριδικό σύστημα με την παράλληλη χρήση φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών. Ένα υβριδικό σύστημα επωφελείται τόσο από την ηλιοφάνεια όσο και από τους ανέμους μιας περιοχής.

 

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα έχει μεγάλη σημασία η επιλογή των πάνελ για την απόδοση. Η επιλογή πρέπει να γίνει σε σχέση με τις ανάγκες του συστήματος.

  • Φωτοβολταϊκά SoprayΦωτοβολταϊκά ATT SolarΦωτοβολταϊκά LuxorΦωτοβολταϊκά BSLΦωτοβολταϊκά Bauer
 

Inverters

Ο ρόλος του inverter σε ένα αυτόνομο σύστημα είναι η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος των φωτοβολταϊκών σε εναλλασσόμενο. Ο inverter δεν είναι απαραίτητος στην περίπτωση που οι συσκευές που ηλεκτροδοτούμε είναι 12V.


  • Αντιστροφείς Inverters SMAΑντιστροφείς Inverters MeanWellΑντιστροφείς Inverters VictronΑντιστροφείς Inverters StuderΑντιστροφείς Inverters InvolarΑντιστροφείς Inverters BSL
  • Αντιστροφείς Inverters Cotek
 

Ρυθμιστές

Ο ρυθμιστής είναι η συσκευή που ελέγχει την φόρτιση των μπαταριών. Όταν οι μπαταρίες είναι σε πλήρη φόρτιση σταματάει την διαδικασία και όταν αποφορτιστούν την ξεκινάει.


  • Ρυθμιστές MorningstarΡυθμιστές VictronΡυθμιστές OutbackΡυθμιστές PhocosΡυθμιστές Bluesky
 

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα παίζουν τον ρόλο της αποθήκης. Εκεί αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγουν τα πάνελ για να μπορεί να γίνει χρήση την στιγμή που θα χρειαστούμε.


  • Μπαταρίες BnPΜπαταρίες RollsΜπαταρίες VictronΜπαταρίες SunlightΜπαταρίες WinnerΜπαταρίες SLB
  • Μπαταρίες Trojan